Preskoči na glavno vsebino
ZDCOPMD

Slovenska Zakonodaja ZDCOPMD

Grega Cuderman avatar
Avtor: Grega Cuderman
Posodobljeno pred več kot enim tednom

Zakon o delovnih časih in počitkih mobilnih delavcev ter o napravah za zapisovanje v cestnem prometu (ZDCOPMD) ureja delovne pogoje mobilnih delavcev, vključno s časom vožnje, odmori in počitki. Namenjen je zagotavljanju varnosti v cestnem prometu in izboljšanju delovnih pogojev voznikov.

Do zakonodaje ZDCOPMD lahko dostopate tukaj.

Pomembni členi

4. Člen

(Povprečni tedenski delovni čas)

(1) Najdaljši tedenski delovni čas se lahko poveča na 60 ur samo, če se v teku štirih mesecev ne preseže tedenskega povprečja 48 ur.

(2) Ne glede na prejšnji odstavek se, če je to potrebno za prevoze v okviru AETR, uporabljajo določbe četrtega pododstavka prvega odstavka 6. člena AETR, vendar tudi v tem primeru le, če v štirih mesecih ni preseženo tedensko povprečje 48 ur.

(3) Če mobilni delavec opravlja delo za različne delodajalce, predstavlja delovni čas seštevek delovnih ur pri vseh delodajalcih. Delodajalec mobilnega delavca, ki dela pri več delodajalcih, pisno zaprosi za evidenco ali obračun delovnega časa, ko je delal pri drugem delodajalcu. Mobilni delavec mora ta obračun zagotoviti v pisni obliki.

5. Člen

(odmori)

(1) Razen če Uredba Sveta 561/2006/ES ali AETR ne zagotavljata večjega varstva, morajo osebe, ki opravljajo mobilno dejavnost v cestnem prevozu, imeti najkasneje po šestih urah neprekinjenega dela odmor. Delovni čas se prekine z odmorom, ki traja najmanj 30 minut, če skupno število do tedaj opravljenih delovnih ur znaša med šest in devet ur, ter z odmorom najmanj 45 minut, če skupno število delovnih ur znaša več kot devet ur.

(2) Odmori iz prejšnjega odstavka se lahko razdelijo na več obdobij tekom delovnega časa, vendar mora vsako izmed obdobij trajati vsaj 15 minut.

7. Člen

(nočno delo)

(1) Če mobilni delavec opravlja nočno delo štiri ure ali več, njegov skupni dnevni delovni čas ne sme presegati deset ur v vsakem 24 urnem obdobju.

(2) Plačilo za nočno delo se delavcem dodeli v skladu z veljavnimi predpisi v Republiki Sloveniji oziroma kolektivnimi pogodbami, pri čemer ne sme biti tako, da bi ogrožalo varnost cestnega prometa.

Kratka razlaga voznikom

Pripravili smo brezplačen priročnik, ki na enostaven in razumljiv način voznikom pojasnjuje zakonodajo ZDCOPMD ter uredbi 561/2006 in 164/2014.

Ste s tem dobili odgovor na svoje vprašanje?