Preskoči na glavno vsebino
Zamenjava tahografov

Pridobite informacijo o tem, katere tahografe je potrebno zamenjati.

Grega Cuderman avatar
Avtor: Grega Cuderman
Posodobljeno pred več kot enim tednom

Na podlagi 3. člena Uredbe (ES) št 165/2014 je potrebno pri izvajanju mednarodnih prevozov zamenjati tahografe.

Na novo registrirana vozila

OD 21.08.2023

Na novo registrirana gospodarska vozila z največjo dovoljeno maso nad 3,5 ton in avtobusi, prilagojeni za prevoz več kot devetih oseb, morajo biti opremljena s pametnim tahografom druge generacije.

Vozila s skupno težo nad 3,5 tone

DO 31.12.2024

Vsa tovorna vozila nad 3,5 ton in avtobusi, prilagojeni za prevoz več kot devetih oseb, ki se uporabljajo v čezmejnem prometu, morajo biti nadgrajena na drugo različico pametnega tahografa, če so predhodno imela analogni ali digitalni tahograf 1. generacije.

Vozila z vgrajenim pametnim tahografom 1. gen.

DO 21.08.2025

Vozila v čezmejnem prometu, ki že uporabljajo prvo različico pametnega tahografa, bodo morala naknadno menjati tahograf za drugo generacijo.

Vozila skupne teže 2.5 tone

OD 1.7.2026

Paket mobilnosti je dodatno določil, da bo v obvezno uporabo tahografa vključena nova kategorija vozil. S pametnim tahografom 2. gen. morajo biti opremljena tudi manjša gospodarska vozila nad 2,5 tone pri čezmejni uporabi.

Za več informacij o zamenjavi tahografov si lahko preberete obvestilo Ministrstva za infrastrukturo: Ministrstvo za infrastrukturo - Novica o zamenjavi tahografov.

Pridobite podatke o vrsti tahografov, ki so nameščeni v vaših vozilih.

Prikaz vrst tahografov, ki so nameščeni v vozilih. Podatki se prikazujejo v spletni aplikaciji za upravljanje tahografskih podatkov TAHOPRO.

V naši spletni aplikaciji TAHOPRO smo na seznam vozil dodali informacijo o vrsti tahografa, nameščenega v vsakem vozilu. Poleg tega vam prikažemo tudi datum najkasnejše zamenjave tahografa.

*Pomembno je omeniti, da podatek o datumu zamenjave velja le za vozila, ki izvajajo mednarodne prevoze.


Ste s tem dobili odgovor na svoje vprašanje?