Preskoči na glavno vsebino
Kontrola tahografa

Vse kar morate vedeti o pregledu tahografa.

Grega Cuderman avatar
Avtor: Grega Cuderman
Posodobljeno pred več kot enim tednom

Za pravilno delovanje tahografa in skladnost z zakonodajo je nujno redno izvajanje kontrole tahografa na dve leti. V tem članku bomo podrobneje razložili, kaj zajema kontrola tahografa in kako se določa cena kontrole tahografa.

Kaj je tahograf?

Tahograf je naprava, nameščena v vozilih, ki beleži različne podatke, kot so hitrost vožnje, prevožena razdalja in delovni čas voznika. S tem pomaga zagotavljati skladnost z zakonodajo glede delovnega časa in počitkov voznikov ter prispeva k izboljšanju varnosti v cestnem prometu.

Opis pametnega tahografa druge generacije Stoneridge - SE5000 Smart 2.

Opis pametnega tahografa druge generacije VDO - DTCO 4.1.

Zakaj je pomembna kontrola tahografa?

Kontrola tahografa je ključna za zagotavljanje varnosti na cestah in skladnosti z zakonodajo. Redni pregledi zagotavljajo pravilno delovanje tahografa, ki beleži delovni čas voznika, hitrost in prevoženo razdaljo. S tem se preprečujejo prekoračitve delovnega časa in utrujenost voznika, kar zmanjšuje tveganje za prometne nesreče. Poleg tega pravilno delujoč tahograf preprečuje kazni za prevoznike zaradi neskladnosti z zakonodajo. Redna kontrola in kalibracija tahografa tako prispevata k večji varnosti in skladnosti v cestnem prometu.

Postopek kontrole tahografa

Kontrola tahografa vključuje več korakov, ki jih izvajajo tehnične delavnice. Postopek se začne s sprejemom zahteve stranke in vozila, opremljenega s tahografom. Tehnik preveri vse podatke o vozilu, zapisovalni opremi in napravi za omejevanje hitrosti, vključno z dimenzijami pnevmatik in stanjem plomb.

Glede na vrsto tahografa (analogni ali digitalni) se izvedejo specifični postopki preverjanja in kalibracije. Pri analognih tahografih se preverijo mehanske ali elektronske komponente, medtem ko pri digitalnih tahografih tehnik preveri zabeležene napake in izvede potrebne meritve ter nastavitve. Po opravljenih preverjanjih in uskladitvah se izvede funkcionalni preizkus, ki zagotavlja, da sistem deluje pravilno.

Kontrola vključuje tudi plombiranje in izdelavo ustreznih nalepk ter zapisnika o kontroli, ki ga tehnik izpolni in podpiše. Vozilo se po končani kontroli tahografa vrne stranki skupaj s kopijo zapisnika.

Koliko časa vzame kontrola tahografa?

Kontrola tahografa običajno traja men eno in dvema urama. Čas je odvisen od vrste tahografa (analogni ali digitalni), stanja vozila in kompleksnosti postopka. Postopek vključuje sprejem vozila, tehnični pregled, kalibracijo in nastavitve tahografa, funkcionalni preizkus, plombiranje in izdelavo zapisnika. V primeru ugotovljenih napak ali kompleksnejših pregledov se lahko čas podaljša. Za natančnejše informacije se obrnite na pooblaščenega izvajalca kontrole tahografov.

Koliko stane kontrola tahografa?

Cena kontrole tahografa se običajno giblje med 100 in 200 evri, odvisno od vrste tahografa (analogni ali digitalni) in obsega storitev izvajalca. Osnovna kontrola je cenejša, medtem ko bolj obsežne storitve, kot na primer popravila, lahko stanejo več. Natančne stroške je najbolje preveriti pri pooblaščenem izvajalcu storitev kontrole tahografov, ki lahko pripravi bolj natančno ponudbo.

Zaključek

Redna kontrola tahografa je bistvena za zagotavljanje varnosti na cestah in skladnosti z zakonodajo. Kontrola tahografa vključuje sprejem vozila, tehnični pregled, kalibracijo, funkcionalni preizkus, plombiranje in izdelavo zapisnika. Čeprav čas in cena kontrole lahko variirata, sta redna kontrola in vzdrževanje tahografa ključna za varno in učinkovito delovanje voznega parka. Obrnite se na pooblaščenega izvajalca storitev kontrole tahografov za natančne informacije in strokovno pomoč.

Spletna aplikacija za upravljanje tahografskih podatkov

Pridobite 30-dnevni brezplačni dostop do spletne aplikacije. V preizkusnem obdobju boste imeli dostop do vseh funkcij spletne aplikacije, kar vam bo omogočalo, da v celoti raziščete prednosti in vidite, kako lahko TAHOPRO koristi vašemu podjetju.

Ste s tem dobili odgovor na svoje vprašanje?