Preskoči na glavno vsebino
Vse zbirkeDigitalni tahografiSplošne informacije
Snemanje podatkov iz tahografa in voznikove kartice
Snemanje podatkov iz tahografa in voznikove kartice

4 različni načini snemanja tahografskih podatkov.

Grega Cuderman avatar
Avtor: Grega Cuderman
Posodobljeno pred več kot enim tednom

Snemanje podatkov iz tahografa in voznikove kartice je ključno za zagotavljanje skladnosti z zakonodajo (EU. 165/2014). Podatke iz voznikove kartice je treba snemati vsakih 28 dni, podatke iz tahografa pa vsakih 90 dni. To lahko opravite na več načinov. V nadaljevanju so opisane štiri metode snemanja tahografskih podatkov.

1. Snemanje tahografskih podatkov s ključkom/čitalcem

Snemanje s čitalcem je najbolj pogost način snemanja tahografskih podatkov. Ključki po navadi snemanje tahografa, kot tudi podatkov iz voznikove kartice.

Čitalci so zasnovati tako, da jih po končanem snemanju priključite na računalnik, kjer se preneseni podatki prenesejo za nadaljnjo obdelavo podatkov. Eden od načinov obdelave tahografskih podatkov je spletna aplikacija TAHOPRO, ki vam olajša analizo in upravljanje tahografskih podatkov. Preko spletne aplikacije lahko ustvarite tudi novo evidenco delovnega časa.

💡 Koristen nasvet: Za snemanje podatkov iz tahografa morate imeti kartico podjetja, katero se vstavi v tahograf pred pričetkom snemanja.

Primer čitalca za snemanje tahografskih podatkov - VDO DLK PRO

Čitalec za snemanje tahografksih podatkom in podatkov iz voznikove kartice. VDO DLK PRO. VDO DLK PRO.

Prednosti snemanja s čitalcem:

+ Enostavnost uporabe: Čitalci so običajno enostavni za uporabo in ne zahtevajo posebnega tehničnega znanja.

+ Zanesljivost: Fizično snemanje podatkov z uporabo ključka je zanesljivo, saj omogoča prenos podatkov brez večjega tveganja za izgubo podatkov zaradi napak pri prenosu.

+ Fleksibilnost dolžine snemanja: Čitalci pogosto omogočajo nastavitev dolžine snemanja podatkov.

+ Nizki stroški: Čitalci so običajno cenovno dostopni in ne zahtevajo večjih investicij v primerjavi z nekaterimi naprednejšimi rešitvami za snemanje podatkov.

Slabosti snemanja s čitalcem:

- Časovna zahtevnost: Snemanje podatkov s čitalcem zahteva fizično prisotnost vozila in upravljavca, kar lahko vzame veliko časa, še posebej v večjih podjetjih z velikim številom vozil.

- Omejena avtomatizacija: Snemanje s čitalcem ne omogoča avtomatizacije postopkov, kar pomeni, da morajo podjetja redno spremljati, kdaj je treba prenesti podatke, in zagotoviti, da se to opravi pravočasno.

2. Daljinski prenos tahografskih podatkov

Daljinski prenos tahografskih podatkov omogoča ročno ali avtomatsko daljinsko snemanje tahografskih podatkov in podatkov iz voznikove kartice. Pri tej rešitvi ni več potreben osebni obisk voznika ali terensko praznjenje kartic vozila, kar prihrani čas tako voznikom kot tudi zaposlenim, zadolženim za prenos DDD datotek.

Seznam podjetji, ki omogočajo daljinski prenos in enostaven uvoz DDD datotek v spletno aplikacijo TAHOPRO.

Prednosti daljinskega prenosa:

+ Prihranek časa: Daljinski prenos odpravlja potrebo po fizični prisotnosti vozila ali voznika, s čimer se bistveno zmanjša čas, potreben za prenos podatkov.

+ Učinkovitost: Avtomatizacija postopka prenosa omogoča redno in pravočasno snemanje podatkov.

+ Zmanjšanje administrativnega dela: Manj potrebe po ročnem prenosu podatkov pomeni manj administrativnega dela za zaposlene, ki upravljajo z DDD datotekami.

Slabosti daljinskega prenosa:

- Visoki začetni stroški: Implementacija daljinskega prenosa lahko zahteva višje začetne investicije v opremo in tehnologijo.

- Odvisnost od tehnologije: Delovanje sistema je odvisno od brezhibnega delovanja telekomunikacijskih omrežij in druge tehnologije.

- Potrebno vzdrževanje: Sistem daljinskega prenosa zahteva redno vzdrževanje in posodabljanje programske opreme, kar lahko povzroči dodatne stroške in potrebo po tehničnem znanju.

3. Snemanje tahografskih podatkov preko terminala

Terminal za snemanje tahografskih podatkov je stacioniran na eni lokaciji, kjer vozniki praznijo svoje kartice. Terminal nato pošlje DDD datoteke na FTP strežnik ali preko e-pošte, kar omogoča enostaven prenos datotek v program za obdelavo, kot je npr. spletna aplikacija TAHOPRO.

Primer terminala za snemanje tahografskih podatkov - DTCO Terminal

Prednosti:

+ Enostavnost uporabe: Vozniki lahko sami izvedejo prenos podatkov brez potrebe po prisotnosti upravljalca.

+ Avtomatiziran prenos: DDD datoteke se avtomatsko pošljejo na določeno destinacijo (FTP ali e-pošta), kar poenostavi nadaljnjo obdelavo podatkov.

+ Zmanjšana potreba po tehničnem znanju: Sistem je enostaven za uporabo in ne zahteva obsežnega tehničnega znanja s strani voznikov.

Slabosti:

- Stacionarna lokacija: Terminal je omejen na eno lokacijo, kar pomeni, da morajo vozniki fizično priti do njega.

- Stroški namestitve: Postavitev terminala lahko zahteva začetne stroške za opremo in namestitev.

- Vzdrževanje: Terminal potrebuje redno vzdrževanje, da zagotavlja nemoteno delovanje in posodabljanje programske opreme.

4. Snemanje podatkov v tahografski delavnici

Nekatere slovenske delavnice za tahografe omogočajo praznjenje tahografskih podatkov neposredno pri njih. Delavnice prevzamejo celoten postopek in poskrbijo za prenos, obdelavo in shranjevanje podatkov.

Seznam delavnic (snemanje + spletna aplikacija TAHOPRO)

Delavnice, ki omogočajo, da pri njih snemate podatke iz voznikovih kartic in tahografov. Prenesene podatke pa vam posredujejo na spletno aplikacijo TAHOPRO.

Prednosti snemanja podatkov v delavnici:

+ Strokovna izvedba: Delavnice so specializirane za tahografe, kar zagotavlja strokovno in natančno obdelavo podatkov.

+ Minimalna investicija: Podjetjem ni potrebno vlagati v lastno opremo za prenos podatkov, kar zmanjšuje začetne stroške.

Slabosti snemanja podatkov v delavnici:

- Časovne omejitve: Delavnice morda ne delujejo 24/7, kar lahko omeji časovni okvir za prenos podatkov.

- Fizična prisotnost: Vozila morajo fizično obiskati delavnico, kar lahko povzroči izzive za podjetja z vozili, ki so razpršena po različnih lokacijah.

- Odvisnost od tretje osebe: Podjetja postanejo odvisna od zunanjih izvajalcev.

Obdelava in pregled tahografskih podatkov preko spletne aplikacije TAHOPRO.

Če želite analizirati DDD datoteke voznikov in vozil, ponujamo brezplačen 30-dnevni dostop do spletne aplikacije TAHOPRO.

Ste s tem dobili odgovor na svoje vprašanje?