Preskoči na glavno vsebino
Digitalni tahografi v kombijih

Kdaj bodo digitalni tahografi postali obvezni za lahka gospodarska vozila?

Grega Cuderman avatar
Avtor: Grega Cuderman
Posodobljeno pred več kot enim tednom

V prihodnjih letih se bo cestni promet v Evropski uniji soočil z novimi zahtevami glede uporabe digitalnih tahografov. Digitalni tahografi so že standardna oprema v tovornjakih in avtobusih, vendar se bo njihova uporaba kmalu razširila tudi na lahka gospodarska vozila (vozila skupne teže 2.5 tone), kot so kombiji. Kdaj bodo digitalni tahografi postali obvezni za kombije in kaj to pomeni za prevoznike? Oglejmo si podrobneje.

Kaj je digitalni tahograf?

Digitalni tahograf je naprava, ki beleži podatke o vožnji, času počitkov, dela ter druge pomembne informacije o vozilih in voznikih. Glavni namen digitalnih tahografov je zagotoviti varnost na cestah, izboljšati delovne pogoje za voznike in omogočiti nadzor nad skladnostjo z zakonodajo.

Pomembni datumi:

  • OD 1.7.2026 NAPREJ : Vsa nova vozila skupne teže 2.5 tone, kot so kombiji, ki prevažajo blago ali opravljajo prevoze v komercialne namene, bodo morala biti opremljena z digitalnimi tahografi.

  • 2028: Vsa obstoječa vozila skupne teže 2.5 tone, ki so že v uporabi, bodo morala biti opremljena z digitalnimi tahografi.

Kako se pripraviti na spremembe?

Za prevoznike, ki uporabljajo kombije, je pomembno, da se pravočasno pripravijo na prihajajoče spremembe. Tukaj je nekaj korakov, ki jih lahko sprejmete:

  1. Seznanite se z zakonodajo: Redno spremljajte spremembe zakonodaje in se prepričajte, da razumete vse zahteve glede uporabe digitalnih tahografov.

  2. Oprema vozil: Začnite načrtovati nakup in namestitev digitalnih tahografov v vaša vozila, da se izognete zadnjemu trenutku in morebitnim težavam.

  3. Izobraževanje: Zagotovite ustrezno usposabljanje za vaše voznike in osebje glede uporabe digitalnih tahografov in skladnosti z zakonodajo.

  4. Posodobitev procesov: Prilagodite svoje poslovne procese, da vključijo spremljanje in analizo podatkov iz digitalnih tahografov, kar vam bo pomagalo optimizirati vaše poslovanje.

Zaključek

Prihod digitalnih tahografov v kombije prinaša pomembne spremembe za prevoznike v Evropski uniji. Čeprav to pomeni dodatne stroške in prilagoditve, prinaša tudi številne prednosti, kot so izboljšana varnost in poštena konkurenca. Priprava na te spremembe je ključnega pomena za zagotovitev nemotenega prehoda in skladnosti z zakonodajo.

Spletna aplikacija za upravljanje tahografskih podatkov

Pridobite 30-dnevni brezplačni dostop do spletne aplikacije. V preizkusnem obdobju boste imeli dostop do vseh funkcij spletne aplikacije, kar vam bo omogočalo, da v celoti raziščete prednosti in vidite, kako lahko TAHOPRO koristi vašemu podjetju.

Ste s tem dobili odgovor na svoje vprašanje?